Оптимизация (SEO)

ОПТИМИЗАЦИЯ (SEO)

Оптимизацията (SEO) е процес, посредством който се подобрява представянето на Вашата интернет страница в търсачките. По този начин се привлича по-голям трафик към сайта ви и от там може да генерирате повече продажби, без необходимост от използването на стандартни рекламни формати.

Най-често ползваните търсачки, за които оптимизираме вашите интернет активи:

Google

Най-голямата търсачка в световен мащаб, която генерира повечето трафик към интернет страниците в България.

Youtube

Специализираният сайт за видео съдържание на Google, който по последни данни се явява втората търсачка в световен мащаб.

icon box image

Bing

Интернет търсачката на Майкрософт, която интернет гигантът все повече ще налага.

Yahoo

Макар и не толкова широко разпространена в България, тази търсачка също генерира определен трафик и считаме, че е удачно да бъде част от процеса на оптимизация.

Я

Yandex

Великата търсачка на Русия. Включването в нея също е препоръчително за някои бизнеси.

Как работим при управлението на проекти за оптимизация

ЕТАП 1: Запознаване с проекта и разработване на стратегия

В този етап ще направим анализ на съществуващото представяне на сайта в онлайн пространството. Правим различни типове анализи като:

 • Ситуационен анализ: анализ на дейностите, реализирани до момента, page Rank, линкове към страницата, индексирани страници в различните търсачки –
 • Анализ на конкуренцията:
 • Анализ на посетителите на сайта:
 • Анализ на съдържанието на сайта: ключовите думи, съдържание, заглавия, тагове; метатагове, URL наименования и т.н.
 • Анализ на сайта: HTML Валидация, CSS валидация, Валидация на линковете, архитектура, блог и т.н.

ЕТАП 2: Първочална оптимизация на страницата

На този етап въз основа на анализа, който сме направили в предишната част, стартираме реалната работа по оптимизацията. В процеса ще реализираме следните елементи:

 • Подобряване на съдържанието на сайта: избор на ключови думи и изрази, корекция в текстовете, създаване на уникални заглавия, тагове, метатагове на всяка страница, корекция на правописни грешки, оптимицация на визуални елементи.
 • Корекция в кодовете на сайта при необходимост (този етап ще бъде реализиран с минимална намеса от наша страна): HTML Валидация, CSS валидация, достъпност на сайта от търсещи машини, валидация на линковете, задаване на страници с кодове за грешки – т.нар. 404, 3хх, 4хх, подобряване на ландинг страницата, изграждане на карта на сайта, подобряване на скоростта на сайта, премахване на дублирани страници и т.н.
 • Индексация на сайта: проверка и подобряване/корекция на robots.txt, nofollow, noindex, търсене за грешки при индексацията;
 • Хостинг услуги: проверка на предостяваните хостинг услуги и при необходимост препоръки за подобряване на представянето на сайта;
 • Регистрация на сайта в: Google Analytics, Google Webmasters tools, Google Places;
 • Препоръки за работа със сайта

ЕТАП 3: Анализ на резултатите

Целта на този етап е да се наблюдават промените, които са настъпили в сайта след първоначалния процес. Това е фазата, в която, ако е необходимо, се правят допълнителни промени в сайта с цел подобряване на представянето й.

ЕТАП 4: Поддържка

Необходимо е да знаете, че интернет пространството е динамично и в този смисъл и поддръжката на оптимизацията на един сайт следва да не е еднократен процес, ами цялостна стратегия. По този начин ще успеете да съкратите част от разходите за платена реклама в интернет, да подобрите представянето си при търсене на основните за компанията ви ключови думи и да повишите ранкирането на сайта в основните търсачки.

Поддръжка е необходима поради това, че Вашите конкуренти постоянно актуализират сайтовете си, ежедневно се появяват нови страници или подстраници с конкурентни продукти, търсачките сменят алгоритъма на работата си, настъпват промени с думите, които се търсят, добавя се ново съдържание към вашия сайт и т.н.

Защото добрата оптимизация възвръща направената инвестиция.

Работа, усмивки, резултат – трите думи, с които бих описала работата с Диджитал Маркетинг Груп.   

ВАЛЕНТИНА МАКАРЕСТОВА, маркетинг мениджър Балкан Сървизис

Реализирани проекти

Имате нужда от онлайн оптимизация?

Започнете от