В света на дигиталния маркетинг, непрекъснато се появяват нови функции, платформи, именно затова е важно бизнесите да са наясно с водещите тенденции в света на социалните мрежи през 2022 г.

Имаме добра новина по темата. Повечето тенденции в социалните медии, които можете да очаквате да видите, вече са част от нашето ежедневие. В тази статия, сме събрали по-важните от тях за настоящата нова година.

Маркетингът на TikTok ще нарасне през 2022 г.

Всички знаем, че Instagram е сърцето на маркетинга в социалните медии през последните няколко години. Това се дължи на факта, че платформата растеше с най-бързи темпове и процентът на възвръщаемост на инвестицията беше най-висок.

Въпреки това, Instagram вече има сериозен конкурент в лицето на TikTok. Маркетингът на сравнително новата платформа, TikTok ще нарасне през 2022 г. – само за информация през септември 2021 г. потребителите на китайската платформа надминаха границата от 1 милиард. Това направи TikTok 7-ата най-популярна платформа за социални медии в света, чиято аудитория е нараснала с  около 45% само за една година.

Reels видеата ще допринесат за маркетинговия успех в Instagram

Според излезлите статистики на Instagram, потребителите искат по-ангажиращо и забавно видео съдържание. Именно затова, за брандовете е от решаващо значение да преминат към тенденциите на Reels възможно най-скоро, за да се радват на успехи през 2022 г.

Електронната търговия (E-commerce) ще процъфти през 2022 г.

Въпреки че онлайн пазаруването чрез канали на социалните медии е тук от години, пандемията донесе много растеж на целия ecommerce. Така че през 2022 г. тенденцията на социалната електронна търговия ще се увеличи още повече.

Много от социалните платформи като Instagram и Facebook добавиха функцията за онлайн магазин за бизнес акаунти, за да отговорят на тази тенденция.

По-голям акцент върху micro-influencers.

Въпреки че тази тенденция далеч не е нова, микро инфлуенсърите ще останат важна маркетингова тактика в платформите на социалните медии. Важно е брандовете да имат предвид, че силата ще стои зад по-малките последователи вместо големите знаменитости.

В следствие на тази нова тенденция, избягвайте да харчите много, за да донесете най-известният модел или знаменитост, за да пренесете вашето послание на клиентите ви. Хората започват да предпочитат комуникацията и обратната връзка при взимане на решение за дадена покупка. Това е главната причина, поради която да се замислите върху ефекта на микро-инфлуенсърите през 2022 г.

Комуникацията със съобщения ще бъде предпочитана пред телефонните разговори

За много от брандовете внедряването на софтуерни решения, които да оптимизират комуникацията с потребителите им, се оказва факторът, който води до чувствително подобрение на нивата на продажбите. Потребителите искат отговор сега и веднага и тези, които са готови да им го дадат, само могат да печелят.

 

“В Диджитал Маркетинг Груп сме партньор на една от водещите световни компании за обединяване и оптимизиране на комуникацията с клиентите. Даваме решение, чрез което в единна платформа събираме SMS, Viber, chatbot, Facebook messanger, Whats up, телефония и много други като софтуерът се самообучава да отговори по най-добрия начин според нуждите на клиентите на нашите клиенти.    Българските ни клиенти, които внедриха подобно решение, се радват на сериозни оптимизации на разходите от една страна и от друга на повишаване на броя на приключените поръчки”, споделя Наталия Кирилова, управител на агенцията.

 

Дългите видеоклипове са провал

С пристигането на TikTok дългото видео съдържание вече не е толкова забележимо и актуално. Успехът на Reels видеата и Story гарантира, че дългото видео съдържание в платформите на социалните медии вече не се предпочита от хората.

Платената реклама е задължителна

Важно е вашият бизнес да има платена реклама в социалните мрежи. С времето, индустриите започват да се пренасищат. Следователно и конкуренцията между брандовете нараства с високи темпове, където идва мястото на платената реклама.

След проучвания на социалните мрежи, стигаме до заключението, че през 2022 г. бизнесите ще трябва да увеличат бюджета си за реклама, за да могат да достигат същата или по-голяма аудитория.

В днешно време все повече хора използват платформи за социални мрежи, маркетингът в социалните медии стана критичен за растежа на бизнеса. В тази статия ви представихме най-важните тенденции, които да очаквате през 2022г., за да бъдете вие и вашия бизнес бъдете по-подготвени.