Имаш ли смелостта да бъдеш отговорен?

„Ех, ако имаше кой да ми каже навремето, когато бях дете… Сега друга щеше да е тя, ама…“. Чувал си този израз или може би си го използвал? В детството имало ли е кой да те предупреди, че ще ти е трудно и че ще трябва да се бориш, да изстрадаш всеки успех? Може и да е имало, но да не си го разбрал… Какво значение има, след като вече е твърде, твърде късно? Тук е мястото да попитаме кой трябва да бъде този „Някой“, който да ни отвори очите? Родителите, приятелите, учителят или някой непознатият? На 12 декември 2018 години за няколко десетки ученици се намериха трима души, които са едновременно всичко от изброеното по-горе.

Става дума за: Биляна Панталеева – бизнес обучител, управител на „Ойро Ивент“ и създател на благотворителната инициатива „Бъдители“; Наталия Кирилова – изпълнителен директор на Digital Marketing Group; Минко Лазаров – съсобственик на “Техникъл Сълюшън”. Тримата изнесоха лекция пред ученици от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец.

Биляна разказа за собствения си път в живота. За първите спомени за дядо си, който е бил нейният модел за подражание – нейният ментор в живота. В своите представи той олицетворявал всичко, което тя е искала някой ден да бъде – по думите ѝ човек с образование, трудолюбие честност и търпение. По-малката ѝ сестра също изиграва много важна роля, но в друга насока. Когато Биляна тръгва на училище, малката ѝ сестра искала да иде с нея, за да са заедно. Тъй като това било невъзможно, всеки ден след училище Биляна ѝ преподавала всичко, което са ѝ показали в училище. Така за първи път разбрала, че иска да бъде не просто учител, а вдъхновяващ обучител.

Наталия заложи на въпросите, а не на поуките. Въпросите за общото ни бъдеще, които рано или късно ще получат своите отговори – най-вероятно от поколението на същите тези ученици, които я слушаха. Въпроси за новия икономически ред, който ще настане с развитието на технологиите. За хилядите, за милионите човешки същества, които ще изпаднат от пазара на труда, защото технологията ще обезсмисли тяхната дейност. За решението, което те могат да намерят на този проблем и което е по-старо от света – образование. Със стремеж всеки ден да повишаваш квалификациите и познанията си.

Минко се представи пред бъдещи програмисти с думите: „Здравейте! Аз съм Минко и съм техничар като вас!“. И направи кратка ретроспекция на всичко, постигнато от човечеството в технологичен план. Наблегна най-вече на последните 35 години, в които науката напредва с най-осезаемо. Последваха житейските съвети: за това, че човек не трябва да се страхува от върховете, а да ги покорява. Минко показа свои снимки на експедиции си в Алпите, с които да покаже нагледно какво има предвид. Но върховете, за които говореше, всъщност бяха личностните успехи на всеки. Онези успехи, които ни носят щастие и самочувствие. А след всеки покорен връх идва следващ и следващ. „Техничарят“ предупреди младежите, че трябва да се научат да плащат за грешките си. Да знаят цената на всеки риск, който ще поемат по пътя към върха и да преценят дали са склонни да пристъпят напред и да платят цената.

Това е съвсем сбит преразказ на продължилата три часа срещата между Биляна, Наталия, Минко и учениците от Правец. Нека вече да отговорим на въпроса „Кой трябва да е този „Някой“, който е отговорен за възпитанието на децата ни?“. Тримата лектори имат и свои деца, които да напътстват, имат си собствен бизнес, с който да запълват времето си. Помежду си те са приятели, но за учениците от Правец са напълно непознати хора. Въпреки това са избрали да бъдат част от Инициативата „Бъдители“, целяща да подпомага образователния процес на студенти, ученици и личности от всякаква възраст. Избрали са този път, защото е лесно да критикуваш властта, образователната система, а дори и самите подрастващи за това, което са. Но се изисква смелост да се опиташ да ги промениш. Тази промяна е обща отговорност – моя, твоя, на цялото общество… и всеки трябва да поеме тази отговорност. Имаш ли смелостта да го направиш?