4 мита за програматик рекламата

Програматик рекламата бързо заема драстичен дял в маркетинговия микс. Най-големите пазари за този канал досега са САЩ и Китай, но това не означава, че други държави не се опитват да адаптират автоматизирания подход за офериране на реклами. За съжаление, като всичко ново, технологично и желано, винаги има някои митове за този прохождащ канал в България. Проблемът идва от липсата на по-дълбоко разбиране и познания за процеса и техническата структура на програматик кампанията. Ако сте разбрали от други хора или сте имали неползотворен опит с програматичната реклама – не се колебайте да се свържете с нас и с радост ще направим одит и ще обсъдим оптималните решения за подобряване ефективността за Вашия бранд.

Също като митичните създания, слуховете и тенденциите в областта на дигиталния маркетинг идват и отминават всеки месец. Някои от тях обаче остават малко по-дълго във времето поради масовото недоразумение. В тази статия ще разбием някои от най-известните фалшиви твърдения за програматик. Искаме да споделяме четири от най-разпространените митове за тази маркетингова технология.

Мит № 1 Програматик рекламата е само за уеб среда

Има различни видове програматични реклами и повечето от тях са за уеб, но други формати и носители получават доста внимание напоследък, като планиране и купуване на телевизионна реклама чрез програматик.
Програмната реклама е автоматизирана платформа за купуване на рекламни позиции в различни уеб сайтове, но може да се използва и за рекламиране в реално време по телевизията и различни мобилни екрани. Всеки предполага, че бюджетите за дигитална реклама никога няма да се доближат до тези в телевизията, но всъщност това не е съвсем вярно. Всяка година пазарният дял на инвестициите в дигиталния маркетинг се увеличава. Ето защо програматичната телевизия се очертава да бъде ценен канал в близкото бъдеще. Рекламите ще бъдат показвани посредством прецизно програматик таргетиране и потребителите няма да виждат безкрайно количество скучни реклами. Напротив, ще бъдат директно насочени въз основа на поведение, демографски данни и други критерии. В развитите пазари вече говорят и за програматик външна реклама, програматик печатна реклама и т.н. Е в България ще почакаме аз тях, май.

Мит № 2 Дисплейната мрежа в Google Ads е програматична реклама

Дисплейната мрежа в Google Ads, работи по сходен модел, когато става дума за насочване и разположение. Но тук насочването става на твърде общ и базов принцип. Методът на наддаване за реклама – известен като бидване, в GDN е съвсем различен и можете единствено да наддавате за дадени рекламни позиции и няма други опции като например сделки, както при програматик. Принципът за таргетиране на рекламата са подобни на тези при програмаичната реклама, но отново разликите идват от ограниченията в насочването. В GDN има няколко основни групи, когато става въпрос за таргетиране, докато в програматик можете да включите купуване на конкретна аудитория, която е най-подходяща или точна за целите на кампанията на вашата марка. Тази тема е твърде обширна и можете да научите повече за плюсовете и минусите на всяка платформа от нашия екип в Digital Marketing Group.

Мит №3 Чрез програматик купуваш рекламен инвентар с ниско качество

Масовото схващане е, че като се използва програматик реклама като премиум канал в допълнение към маркетинговия микс, инвентарът е с много ниско качество, поради широкия мащаб и обем на аудиторията и уебсайтовете, в които може да се показва рекламата. Истината е, че когато използвате програматик, имате голям спeктър от настройки и инструменти за оптимизация, които могат да ви помогнат да наблюдавате и настройвате кампанията в реално време. Поради тази причина можете да избирате различни стратегии въз основа на предпочитаните от вас начини – директни сделки, офериране и други.
Качеството е далеч от ниско, защото в програматик има ценна настройка, т.нар „видимост“. Това означава да наддавате в търгове за рекламни разположения на конкретни места, например в горната част на уебсайта, където потребителите със сигурност виждат съдържанието и не се налага да чакате да разгледат сайта надолу. Друга екстра в програматик рекламата ви помага да наддавате за първокласни позиции в сайтове с висок рейтинг и качествена аудитория, без да е необходимо да правите личен контакт с онлайн издателските групи, стига те да са отворили въпросните позиции за програматик аукцион, тоест имате възможност да реализирате и т.нар. private deals, в които вие да селектирате позициите и сайтовете, където да се появява рекламата ви.

Мит № 4 Нямате контрол върху наддаването

Този мит изобщо не отговаря на всичко, което дигиталният маркетинг предлага във всеки канал. Днес маркетинговите бюджети са много прецизно разпределени и никоя агенция или доставчик на услуги дори няма да мисли да губи време за нещо, над което няма контрол. За разлика от класическата телевизионна реклама, в дигиталния маркетинг можете да проследите всяка отделна част и взаимодействието, което кампанията ви получава от целевите хора. При програматик рекламата имате възможност да следите кампаниите в реално време (закъсненията в отчетите на Google Analytics или в други инструменти са дори по-малки от другите известни PPC платформи) и въз основа на анализа си можете да промените офертата на момента. Или може да изберете да не наддавате за определена аудитория, ако тя не е близка до профила на вашите клиенти, или цената и рекламното разположение не са в горната част на уебсайта, т.е. „видимостта“, която споменахме по-горе, е твърде ниска. Програмната реклама е автоматизиран инструмент, който има за цел да повиши ефективността и маркетинговите стратегии на всяка марка. Така че това схващане няма нищо общо с реалността. Контрол има по всяко време и над всичко.
Сега идва време за големия въпрос: ефективна ли е програматик рекламата?
Да, но само ако си подготвите домашното правилно. Това се отнася за всеки маркетингов канал, но ефективността, оптимизацията и резултатите вървят ръка за ръка, когато става въпрос за програматична рекалама.

• Дефинирането на аудиторията
• Посланието
• Действието, което искате хората да направят
• Насочването
• Визията
• Целите
• Бюджета
• Потребителския път и много други.

Това са основните опорни точки, които трябва да помислите стратегически, преди да започнете да изследвате в дълбочината на възможностите на програматик наддаването.
Имате ли нуждаете се от помощ? Тогава проверете данните, които имате от предишни кампании или проучвания, които имате за вашия бранд. Свържете се с надежден партньор, който да ви поясни как да използвате оптимално програматик рекламата и да постигнете по-добре желаните резултати. Трябва да сте сигурни, че сте добре подготвени да предприемете тази стъпка напред в програматичната реклама и също така да разгледате и опознаете платформата, в която сте избрали да стартирате кампанията си. Ако мислите да управлявате рекламата in-house, тогава прегледайте различните програматични решения и вижте техните плюсове и минуси. Но ако използвате външен партньор, инвестирайте известно време в проучването на платформата, която ползват – защо го използват и защо отговаря най-добре на вашите цели.

Готови ли сте да започнете програматик пътуването си с Digital Marketing Group?